A drónok

Mit érdemes tudni a drónokról?

Általában a pilóta nélküli, távolról irányított repülőgépeket nevezik drón-nak. Eleinte ezek elsősorban katonai célokra alkalmazott légi járművek voltak, melyek önállóan repültek vagy távolról irányították őket.

Napjainkra a civil életben is megjelentek ezek a gépek. Egy komolyabb modellboltban több változatot is találhatunk belőlük az egész egyszerű modellektől, az akár több 10 kg felemelésére képes 8-10 vagy több motoros drónokig.

DJI Phantom 2 dron
DJI Phantom 2 drón

Ma már néhány százezer forintért, bárki vásárolhat magának egy a gps műholdak jelei alapján is vezérelhető drónt. Egy ilyen légi jármű használatánál mindenképpen érdemes figyelni az adott országban érvényes jogszabályokra, valamint a biztonságos használatra.

Egy kamerával felszerelt drónnal igazán látványos videókat készíthetünk a levegőből. Új perspektívából tekinthetünk meg például egy régészeti emlékművet, egy különleges építményt vagy egy extrém sport versenyt.

Phantom 2 Vision drón a levegőben.
DJI Phantom 2 Vision drón a levegőben.

A szórakozáson és a katonai használaton kívül a drónok nagyon hasznosak lehetnek katasztrófa védelmi vagy árvízvédelmi helyzetekben is.