A drónok használata

A dónok használata

A technika fejlődésével napjainkra a magánszemélyek számára is elérhetővé váltak a drónok. Könnyű kezelhetőségüknek köszönhetően egyre népszerűbbek a modellezők és az amatőr fotósok világában is.

A drónok használatának szabályai a különböző országokban eltérőek. Magyarországon, jelenleg folyamatban van a pilóta nélküli gépekre vonatkozó jogszabály kidolgozása. A Nemzeti Közlekedési Hatóság állásfoglalása szerint a drónok légi járműveknek minősülnek és alkalmazásuk hasonló repülésbiztonsági kockázattal jár, mint a hagyományos légi járműveké. A végleges jogszabály elkészültéig, minden légtérhasználathoz előzetes kérelmet kell benyújtani és ezeket egyenként bírálja el a hatóság. Erről bővebb információt az NKH oldalán találhatunk.

A törvényi szabályozás mellet a drónt irányító pilótának tudatában kell lennie, hogy egy ilyen gép használata komoly felelősséggel jár. Egy a levegőben mozgó járművel bármikor előfordulhat valamilyen baleset, aminek következtében az lezuhan. Ilyen esetben az alatta tartózkodó személyek veszélybe kerülnek. Ezért fontos, hogy a drónt irányító személy mindig nagy körültekintéssel használja a gépet.

A balesetek kockázata mellet személyiségi és tulajdoni jogokat sérthet az, aki engedély nélkül berepülünk egy magánterületre vagy egy kamerával felszerelt drónnal engedély nélkül fotóz, filmez.

Az adatvédelmi hatóság állásfoglalása itt olvasható. Hamarosan elkészül a törvény ebben a témában is.

A törvények és szabályok mellet szükséges egy minimális intelligencia is. Mivel közösségekben élünk és nem szeretjük, ha mások zavarnak minket a tevékenységükkel, ezért a drónt használóknak is figyelniük kell arra, hogy ne zavarjanak másokat a repülésükkel.