A biztonságos repülés drónnal

Napjainkban egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a különböző drónok. Mind többen használják és repülnek ezekkel a gépekkel. Sajnos sokan nem figyelnek a legalapvetőbb biztonsági intézkedésekre sem, ezért egyre gyakoribbak a balesetek.

A teljesség igénye nélkül összeszedtünk nektek néhány alapvető és betartandó szabályt a biztonságos repüléshez. Reméljük ezek szem előtt tartásával kevesebb meglepetésben lesz részetek a drón használata közben.

Legyen a drón tökéletes műszaki állapotban

Bármilyen rendellenesség vagy sérülés további problémákat okozhat. Repülés előtt mindig alaposan nézzük át a gépet, amennyiben valami hibát találunk akkor ne repüljünk míg azt ki nem javítottuk. Ne használjuk a készüléket akkor se ha valami szokatlant tapasztaltunk az ezt megelőző repülések alatt vagy az üzembe helyezés folyamán.

Ide tartozik még a gép, a távirányító és az esetleges kiegészítők akkuja. Ne használjunk sérült vagy károsodott akkut, mindig teljesen feltöltött akkuval repüljünk és tartsuk be a gyártó előírásait az akkukra vonatkozóan.

Az egyik leggyakoribb  baleseti ok a nem megfelelő műszaki állapotú drón használatából ered.

A megfelelő repülési helyszín kiválasztása

A másik nagyon gyakori baleseti ok, a nem megfelelő hely kiválasztásából szokott adódni. Tudom, hogy van olyan helyzet, amikor nem lehet máshol repülni, mert az adott helyen kell videót vagy fotókat készítenünk, de ha lehetséges, akkor nagyobb, nyílt területen használjuk a drónt, ahol nem tud nekiütközni semminek repülés közben.

Ezek a gépek tényleg nagyon könnyen irányíthatóak, de ha valamit elhibázunk és nekimegyünk egy fa koronájának vagy egy villanyvezetéknek, akkor le fognak zuhanni.

Nagyon fontos még az is, hogy lehetőlen ne repüljünk emberek vagy állatok közelében. Ezek mozgása néha kiszámíthatatlan és komoly sérülés adódhat egy esetleges ütközésből.

Alkohol és egyéb tudatmódosító szerek

Gondolkodtam, hogy egyáltalán leírjam-e, de sajnos le kell. Bármilyen könnyűnek tűnik egy drón irányítása, akkor is komoly figyelmet és koncentrációt igényel. Alkoholos, bódult állapotban nem használjuk a gépet!

Tartsuk mindig a látóterünkben a drónt

Fontos lenne, hogy lehetőleg az egész repülés ideje alatt a látóterünkben legyen a gép. Tudom, hogy a beépített technikának köszönhetően, akár több kilométeres távolságba el lehet repülni egy ilyen készülékkel, de ettől függetlenül minden gyártó felhívja a figyelmet arra, hogy csak olyan távolságba repüljünk, ahol még látjuk a drónt és lehetőlen ne menjünk vele tereptárgyak, fák, vagy épületek mögé. Hiába látjuk tökéletesen a kamera képét, egy váratlan eseménynél nem biztos, hogy megfelelően fogunk tudni reagálni.

 GPS jelerősség

A GPS-el felszerelt drónoknál elengedhetetlen a jó GPS vétel. Amennyiben ez nem megfelelő, akkor nem repüljünk a készülékkel. A hazatérés funkció is csak akkor fog helyesen működni, ha felszállás előtt rögzíteni tudta a rendszer GPS koordinátákat. Tényleg nem szálljunk fel a géppel, ha nem jó a GPS vétel!

Jogszabályok

Ez is elengedhetetlen! Mindig informálódjunk a helyi szabályokról és tartsuk be azokat. Komoly jogsértés követünk el, ha egy tiltott helyen repülünk.