Mi a drón?

Mi a drón?

A drón jelentése, pilóta nélküli légi jármű. A légi jármű lehet repülőgép, helikopter, quadkopter, hexakopter, octokopter, stb.

Az oldalon elsősorban a napjainkban nagy népszerűségnek örvendő, távirányítású quad-, hexa-, és octokopterekkel valamint ezek egyéb variációival foglalkozunk.

Bemutatjuk a koptereket az egészen kisméretű, akár az ember tenyerében is elférő változataitól, a profi, önálló repülésre és munkavégzésre alkalmas gépekig.

Syma X3 quadkopter.
Syma X3 quadkopter.

A kisméretű kopterekkel akár egy szobában is repkedhetünk. Ezek a gépek általában 4 motorral, giroszkóppal és gyorsulásmérővel vannak felszerelve. A repülési idejük kb. 5-10 perc egy feltöltéssel. Néhány változatuk gyárilag felszerelt kamerával is rendelkezik. Az igazán kisméretűeket csak beltérben érdemes használni, mert már egy kisebb szellő is elfújhatja őket.

DJIPhantom2Vision+
DJI Phantom 2 Vision + drón

A közepes méretkategóriában már sokféle kopterrel találkozhatunk. Az egyszerűbbek ugyancsak giroszkóppal és gyorsulásmérővel vannak felszerelve. Használatuk hasonló a kisméretű gépekhez. A komolyabb készülékekben már megtalálható az iránytű, a gps rendszer és akár komolyabb kamerákkal is fel lehetnek rajtuk. Ezek a gépek már az előre magadott koordináták alapján önálló repülésre is képesek lehetnek. 5 perctől akár 20 perc fölötti repülési időt is tudhatnak egy feltöltéssel. Ebben a kategóriában már találkozhatunk 6 vagy 8 motoros készülékekkel is.

DJIS1000
DJI S1000 8 motoros drón.

A nagyméretű koptereket már általában munkavégzésre használják. Ezek a gépek a saját tömegükön kívül, akár több tíz kiló felemelésére is alkalmasak. A civil életben leggyakrabban kamerákat szállítanak és a filmforgatás légi eszközeként vannak használva. Emellett hasznosak lehetnek nehezen megközelíthető területek átvizsgálásában.