Cheer CX-23 gps-el felszerelt drón

2018-ban nagyon széles skálán választhat magának drónt, aki erre adta a fejét. Az olcsó pár ezer forintos daraboktól kezdve a több százezres vagy milliós gépekig találhatunk az ízlésünknek és persze pénztárcánknak megfelelőt.

Cheer CX-23

Amikor az egyszerű gépeken átugorva egy gps-el felszerelt drónt keresünk magunknak, akkor eddig azzal kell szembesülnünk, hogy 200 ezer forint alatt nincs ilyen. A Cheer CX-23 típus igyekszik ezt az űrt kitölteni. a 100 ezer forint alatti árával.

Cherr CX-23 doboz

A modellt egy elég igényes dobozba csomagolta a gyártó. A szivacs védőréteggel körülvett drón mellett szépen elrendezve megtaláljuk a gép távirányítóját, akkutöltőjét, néhány kiegészítőt és szerszámot valamit egy FPV monitort, amin repülés közben láthatjuk a drónra felszerelt kamera képét.

A Cheer CX-23-at kézbe véve azonnal feltűnik, hogy az elülső és a hátulsó motorjai ellentétes irányba lettek beépítve. Az elülső motorok tengelyei felfelé állnak, a hátulsók pedig lefelé. Működés szempontjából ennek nincs komoly jelentősége, de érdekes megjelenést kölcsönöz a modellnek.

Cheer CX-23

A leszálló talpakat külön egy-egy pattintással kell felszerelni a gép alsó részére. A drón orr része alatt helyezték el 2MP 1080p/720p felszereltségtől függő kamerát. A kamera állásszögét kézzel lehet beállítani felszállás előtt. Sajnos nincs gimballal kiegyensúlyozva, de ezért az árért nem is várhatjuk el.

A távirányító egy 2.4Ghz frekvencián működő készülék, ami egy beépített akkuról üzemel. Az akkut a csomagban mellékelt Micro USB kábel közvetítésével lehet feltölteni. Tapintásra jó minőség érzetet kelt és hangjelzéssel valamit rezgéssel is jelez, ha szükséges. A középső részén találunk egy egyszerű LCD kijelzőt, amin gép repülési magasságát, az általa látott GPS műholdak számát, a repülési irányt, a sebességet, és az akku kapacitását láthatjuk. A távirányító rezgéssel és hangjelzéssel figyelmezteti a pilótát, ha a drón akkuja egy kritikus szint alá merül.

Cheer CX-23 távirányító és FPV monitor

A távirányítóra szerelhető fel a csomagban kapott 4.3 inch méretű FPV monitor. Ezt egy külön tartóval és csavarral kell rögzítenünk. Tapasztalataim alapján kb. 300 méterig tökéletes képet kapunk. Ezután a távolság után már egy kicsit kezd akadozni, szakadozni a jelátvitel. A monitorba be van építve a videó jel vevő egység és egy akku, amit a csomagban mellékelt kábellel tudunk feltölteni.

A Cheer CX-23 akkuját a csomagban mellékelt hálózati akkutöltővel tudjuk feltölteni. A töltési idő kb. 2 óra. A teljesen feltöltött 1200mAh, 7.4V LiPo akkuval kb. 14-15 percig képes a levegőben maradni a modell.

Cheer CX-23 csomag

És akkor térjünk vissza a cikk elején említett beépített gps-re. Miért is jó ez nekünk?

  • Segítségével, ha szükséges egy gomb lenyomásával elindíthatjuk az automatikus hazatérés és a gép visszarepül a felszállási pontra.
  • Amikor repülés közben elengedjük a távirányító karjait, akkor a gép szépen tartja a magasságát és egyhelyben lebeg.
  • Egy kijelölt középpont körül egyenletesen körbe tud repülni a drón.
  • Lehetővé teszi az automatikus fel és leszállást.

Ezek a funkciók igen hasznosak lehetnek szinte bárkinek.

Első felszállás előtt javasolt alaposan áttanulmányozni a géphez mellékelt magyar nyelvű használati útmutató, nehogy meglepetések érjenek minket repülés közben. Keressünk egy nagyobb szabad területet a repüléshez. Miután bekapcsoltuk a drón és a távirányító rendszert, helyezzük a modellt egy sík területre, ahonnan biztonságosan fel tud szállni. Várjuk egy kicsit, amíg a gép megtalálja a repüléshez szükséges műholdakat. Ez egyébként azért is fontos, mert így tudja megjegyezni a felszállási pontot és ide fog visszatérni, ha szükséges.

A motorok indítása előtt válasszuk ki a kívánt repülési módot.

(A – csak magasságtartás. B – gps. C – egy pont körüli repülés.)

A távirányító karjait alsó-szélső állásba húzva tudjuk elindítani a motorokat, ezután a bal oldali kart felfelé tolva tudunk felemelkedni a géppel.

Repülés közben, nyilván a gps miatt a gép nagyon stabil. Hibátlanul lebeg egyhelyben és még enyhe szélben is jól tartja a pozícióját. Számomra meglepően dinamikusan és viszonylag nagy sebességgel repül.

Cheer CS-23 a levegőben
Cheer CX-23

Megfelelő fényviszonyok mellett használható fotókat és videókat készíthetünk vele. A felvételeket egy a gépben elhelyezett Micro SD kártyára tudjuk rögzíteni. Ezt a kártyát külön kell beszereznünk a drónhoz, mert a Cheer CX-23 csomagja ezt nem tartalmazza.

Túl vagyok a géppel a 20. repülésen, eddig minden tökéletesen és megbízhatóan működik rajta. Esetleg néhány plusz akkut érdemes hozzá beszerezni, ezekkel megtöbbszörözhetjük a levegőben töltött időt.

A Cheer CX-23 megvásárolható a Modell & Hobby szaküzleteiben a webshopjában.