Hogyan kapcsolódik egymáshoz a demencia és a magas vérnyomás?

Demencia hipertónia. A magas vérnyomás hatásai

Tartalom

  • Kapocsi Judit, a Budai Kardioközpont magas vérnyomás és érkockázat specialistája a szív-érrendszeri okokra visszavezethető demenciára hívta fel a figyelmet.
  • A demencia tünetei közé a feledékenységen, az új dolgok megjegyzésének és a régi emlékek felidézési zavarán túl, a tájékozatlanság, figyelemzavar, bizonyos addig rutinnak számító cselekvések pl.
  • Mik a hipertónia okai

  Megjelenés: Középkorúaknál a magas vérnyomás növeli a demencia kialakulásának kockázatát A kezeletlen artériás hipertónia jelenti a legnagyobb kockázatot agyvérzés, agyi léziók, kisebb vérzések vagy mikroinfarktusok kialakulására, hosszú távon pedig a kognitív zavarok kockázata is nő.

  Olyan brit közalkalmazottaknál, akiknek 50 éves korukban magas volt a vérnyomásuk, 25 évvel később gyakoribb volt a demencia kialakulása.

  a magas vérnyomás jelei és a magas vérnyomás kezelése galagonya bogyók szív egészsége

  A rizikó akkor is megnőtt, ha az illetőnek nem volt agyvérzése — derül ki a Europen Heart Journal c. A Whitehall-II tanulmány a brit főváros kormánynegyedének alkalmazottainak adatait összesíti óta, ami lehetőséget nyújtott Jessica Abell, a francia INSERM kutatóintézet munkatársa számára, hogy jobban megvizsgálja ezt a kockázati tényezőt.

  megfelelő klíma a magas vérnyomás esetén szívegészségügyi kampány

  A50 év körüli résztvevőből 25 éven belül embernél diagnosztizálták a demencia valamilyen formáját. A magasabb diasztolés vérnyomás ezzel szemben nem volt befolyással a demencia kialakulására.

  a magas vérnyomás hatékony kezelése gyógyszerekkel brómkészítmények magas vérnyomás ellen

  A éves demencia hipertónia magas vérnyomás már nem volt a magasabb rizikóhoz kötve. Azoknál a résztvevőknél sem nőtt meg a kockázat, akik a magas vérnyomás kezelésére gyógyszert szedtek. Szintén nem volt kockázat-növekedés azoknál, akik nem kaptak szívinfarktust vagy agyvérzést.

  Abell az eredményekből azt a következtetést vonta le, hogy az ellenőrizetlen magas vérnyomás a döntő rizikófaktor az időskori demencia kialakulásánál. Az eredmény fontos felhívás lehet a középkorú embereknek, hogy ellenőrizzék rendszeresen a vérnyomásukat és magas vérnyomás esetén kezeltessék azt, akkor is, ha a hipertónia nem produkál tüneteket, és a betegek testileg teljesen egészségesnek demencia hipertónia magukat.

  magas vérnyomás és népi kezelési módszerek hogyan lehet élni a 2 fokozatú magas vérnyomással

  A középkorúaknál előfordulduló hipertónia a hosszabb expozíció miatt jár fokozott demencia-kockázattal, ami azoknál a betegeknél is fennáll, akik magas vérnyomásban szenvednek, de nincs vaszkuláris változások hipertónia kardiovaszkuláris betegségük, vagyis demencia kialakulhat kardiovaszkuláris megbetegedés nélkül is, de a magas szisztolés vérnyomással összefüggésben.

  A kutatás eredményei alátámasztják a további átfogó vizsgálatok szükségességét, amelyek alapján megvalósítható a bizonyítékokon alapuló prevenció.