DJI Pilot alkalmazás használata

A DJI cég által gyártott Inspire 1 és Phantom 3 multikopterek Üzemeltetéséhez elengedhetetlen a DJI Pilot alkalmazás használata. Az alkalmazás Android vagy IOS rendszerű mobiltelefonokon vagy tableteken futtatható.

A DJI által jelenleg (2015 május) ajánlott készülékek és operációs rendszerek:

  • iOS 8.0 vagy újabb
  • Android 4.1.2 vagy újabb
  • iOS: iPhone 5s, iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPad Air, iPad Air Wi-Fi + Cellular, iPad mini 2, iPad mini 2 Wi-Fi + Cellular, iPad Air 2, iPad Air 2 Wi-Fi + Cellular, iPad mini 3, and iPad mini 3 Wi-Fi + Cellular. This app is optimized for iPhone 5s, iPhone 6, and iPhone 6 Plus
  • Android: Samsung S5, Note 3, Sony Xperia Z3, Google Nexus 7 II, Google Nexus 9, Mi 3, Nubia Z7 mini

Az alkalmazást le kell töltenünk az adott rendszer áruházából a mobileszközünkre. Miután telepítettük akár el is indíthatjuk az applikációt. Amennyiben ekkor még nem csatlakoztattuk a multikopterünkhöz a mobileszközt, akkor is átnézhetjük az alkalmazást. A megjelenő főmenü ablakában a 4 menüpont mellett láthatjuk az alkalmazás verziószámát valamint a jobb felső sarokban egy Help részt.

DJI Pilot alkalmazás
DJI Pilot alkalmazás

A használatot érdemes a Help-nél kezdeni. Itt különböző bemutató és oktató videókat találunk. Ezek sajnos csak angol nyelvűek, de mindenképpen érdemes és fontos végig nézni őket.

A kamera menüpontra lépve megnyílik a repüléshez szükséges kezelőfelület. Amikor a teljes rendszer be van kapcsolva, akkor ennek közepén a multikopterre épített kamera képét láthatjuk.

DJI Pilot alkalmazás
DJI Pilot alkalmazás

A képernyő szélein pedig a különböző menüpontokat, beállítási lehetőségeket, kamerakezelő felületet valamint a repülési adatokat láthatjuk.

A bal felső részen lévő házikó ikonra lépve tudunk visszalépni a főmenübe. A mellette lévő MODE-ra lépve tudjuk megnyitni a beállítások ablakot.

DJI Pilot alkalmazás
DJI Pilot alkalmazás

A megnyíló ablak bal oldalán világoskék színnel kiemelve láthatjuk, hogy éppen melyik beállítási részben vagyunk. Az egymás alatt lévő ikonokat megérintve léphetünk a kívánt beállításokhoz.

A képernyő felső részén, középen látható a repüléshez szükséges legfontosabb információ. Amennyiben nincs bekapcsolva és csatlakoztatva az egész rendszer, akkor itt a Disconnected feliratot láthatjuk, szürke háttérrel. Bekapcsol rendszernél piros, sárga, vagy zöld háttérrel találkozunk. Természetesen a zöld háttér a legjobb, mert akkor minden rendben van és a Safe to fly (GPS) feliratot láthatjuk. Sárga hátérrel akkor találkozhatunk, ha valamiért nincs megfelelő gps jel.

DJI Pilot alkalmazás
DJI Pilot alkalmazás

Ilyenkor a Safe to fly (non GPS) feliratot láthatjuk. Amennyiben ez a rész piros, akkor valamilyen probléma adódott. A piros mezőben megjelenő felirat tájékoztatja a pilótát a problémáról. Pl. Lemerül az akku – Low battery Warning.

A felső menüsor alatt a vékony 3 színű csík mutatja a kopterbe szerelt akku töltöttségi állapotát. Az akku menüjében beállított értékek szerint ez a csík eleinte zöld színű, majd sárga és végül piros. Az akku töltöttségének százalékos állapotáról még a jobb felső részen látható szám is informálja a pilótát.

A képernyő jobb oldalán a kamera kezelőfelületét láthatjuk. Itt választhatjuk ki, hogy fotót vagy videó felvételt szeretnénk készíteni valamint itt találjuk a kamera különböző beállításait.

A felület jobb alsó részén egy kisebb méretű ablakot látunk, amennyiben van internet kapcsolat a készüléken, akkor itt a google térkép jelenik meg. Ezt az ablakot megérintve a kamera képe helyett a térképre vált a kijelzőnk középső része és a kamera képe kerül a kisebb ablakba. Ezt ismét megérintve visszavált. A kis ablak bal felső sarkát megérintve az ablak egész kisméretűre csukódik össze.

DJI Pilot alkalmazás
DJI Pilot alkalmazás

A képernyő bal alsó sarkában a repülési adatokat láthatjuk. Természetesen csak repülés közben jelennek meg itt a számok. Láthatjuk a modell aktuális repülési magasságát, sebességét és a tőlünk való távolságát. Az adatok mellet a kis körben pedig egy radarképet láthatunk, ami mutatja a modell aktuális menetirányát és a kamera irányát is.

A bal oldalsó részen az alkalmazás eltérő az Inspire és a Phantom gépeknél. A Phantom 3 modelleknél csak az automata fel és leszállás lehetősége látható itt. Az Inspire 1 gépeknél ezek mellet a kamera mozgását is állíthatjuk valamint beállítható, hogy automata hazatérés esetén a felszállási pontra vagy a pilótához térjen vissza a gép.

Az alkalmazás a teljes rendszer használatának megkezdésekor egy regisztrációt kér. Ezzel a regisztrációval aktiválódik a multikopter és innentől indul a gyártó által adott egy év garancia. A regisztráció nélkül nem használható a multikopter.