guyglodis learningwarereviews humanscaleseating Cheap NFL Jerseys Cheap Jerseys Wholesale NFL Jerseys arizonacardinalsjerseyspop cheapjerseysbands.com cheapjerseyslan.com cheapjerseysband.com cheapjerseysgest.com cheapjerseysgests.com cheapnfljerseysbands.com cheapnfljerseyslan.com cheapnfljerseysband.com cheapnfljerseysgest.com cheapnfljerseysgests.com wholesalenfljerseysbands.com wholesalenfljerseyslan.com wholesalenfljerseysband.com wholesalenfljerseysgest.com wholesalenfljerseysgests.com wholesalejerseysbands.com wholesalejerseyslan.com wholesalejerseysband.com wholesalejerseysgest.com wholesalejerseysgests.com atlantafalconsjerseyspop baltimoreravensjerseyspop buffalobillsjerseyspop carolinapanthersjerseyspop chicagobearsjerseyspop cincinnatibengalsjerseyspop clevelandbrownsjerseyspop dallascowboysjerseyspop denverbroncosjerseyspop detroitlionsjerseyspop greenbaypackersjerseyspop houstontexansjerseyspop indianapoliscoltsjerseyspop jacksonvillejaguarsjerseyspop kansascitychiefsjerseyspop miamidolphinsjerseyspop minnesotavikingsjerseyspop newenglandpatriotsjerseyspop neworleanssaintsjerseyspop newyorkgiantsjerseyspop newyorkjetsjerseyspop oaklandraidersjerseyspop philadelphiaeaglesjerseyspop pittsburghsteelersjerseyspop sandiegochargersjerseyspop sanfrancisco49ersjerseyspop seattleseahawksjerseyspop losangelesramsjerseyspop tampabaybuccaneersjerseyspop tennesseetitansjerseyspop washingtonredskinsjerseyspop

DJI Phantom

A DJI cég első szériás quadkoptere. Megjelenése igazi áttörés volt a piacon. Könnyű kezelhetőségének köszönhetően olyan népszerűségre tett szert, hogy nagyon gyorsan megjelentek a hozzá hasonló klónok.

DJIPhantom

DJI Phantom

 

A Phantomot egy közepes méretű, fehér színű dobozban szállítja a gyártó. A használatbavétel előtt fel kell szerelni a gépre a leszállótalpakat és a légcsavarokat valamint fel kell tölteni a modell 2200mAh kapacitású, 11.1V-os LiPo akkuját. A töltéshez a gyártó mellékel egy hálózati feszültségről üzemelő akkutöltőt. A csomagban még mellékelnek a garnitúra tartalék légcsavart, néhány matricát valamit egy GoPro kamera tartó, amit a Phantom alsó részére lehet felszerelni.

DJI Phantom

DJI Phantom a dobozában.

 

A kb. 50cm átmérőjű gépet a 4db elektromos motorra szerelt légcsavar emeli a levegőbe. A motorok természetesen már a legújabb fejlesztésű, háromfázisú motorok. A légcsavarokat a motorok forgásirányával ellentétes menettel kell rögzíteni a motorok tengelyéhez. Nagyon ötletes és egyszerű megoldás, mert csak rá kell helyeznünk a légcsavart a tengelyre és meg kell forgatnunk. Ezzel fel is van szerelve. A motor forgásának iránya olyan, hogy a légcsavar nem tud letekeredni róla.

A gyártó több olyan rendszert is beépített a Phantomba, amik jelentősen megkönnyítik a használatát. Ilyenek az iránytű, a magasságmérő, a gyorsulásmérő, a giroszkóp és a gps. Ezeken kívül felszerelték a repülés megkönnyítő jelzőfényekkel valamint állapotjelző LED-el is.

A gép összeszerelése és az akku feltöltése után a biztonságos repülés érdekében érdemes néhány beállítást elvégezni a modellen. Ehhez össze kell kötni a Phantomot egy számítógéppel és felprogramozni a funkciókat. Le kell tölteni a gyártó oldaláról a megfelelő szoftvert. A szoftvert elindítva láthatóvá válnak a gyári beállítások. Itt lehet beállítani a távirányítón található kapcsolók funkcióit, a maximális repülési magasságot, a pilótától való maximális távolságot, mit csináljon a gép, ha lemerül az akkuja, újra lehet kalibrálni a távirányító karjait, … stb.

Naza-m

DJI Phantom assistant szoftver.

A távirányító jobb és bal felső részén lévő kapcsolókkal lehet beállítani a különböző repülési módokat. A jobb oldali kapcsoló felső állásban a gps-el történő repülési mód, középső állásba a gps nélküli mód, alsó állásban pedig a hazatérő mód.

DJI Phantom távirányító

A Phantom gps módban, amennyiben kapcsolódott a műholdakhoz, ilyenkor zölden villog az állapotjelző LED, nagyon könnyen használható, mert ha az összes irányítókart elengedjük, akkor a Phantom egyhelyben lebeg. Még akkor sem mozdul el, ha fúj a szél, mert a rendszer igyekszik a gépet az adott gps koordinátán tartani.

A kapcsoló középső állásába, amit a gyártó ATTI módnak nevez. A Phantom tartja a magasságát, de nem tartja a pozícióját, mert nem kapcsolódik a gps műholdakhoz. Ilyenkor az állapotjelző LED sárgán villog.

A kapcsoló alsó állásában a Phantom visszatért a felszállási pontra. Fontos, hogy ez a funkció csak akkor működik jól, ha a felszállás előtt megvártuk, hogy a Phantom kapcsolódjon a kellő számú műholdhoz. Amit abból tudhatunk, hogy az állapotjelző LED zölden villog. Amennyiben a LED nem csak zölden villog, akkor nem áll rendelkezésre a megfelelő gps kapcsolat a starthely rögzítéséhez.

DJI Phantom távirányító kezelőszervei.

DJI Phantom távirányító kezelőszervei.

 

Amennyiben jól programoztuk fel a gép szoftverét, akkor ha a Phantom és a távirányító között megszakad a kapcsolat, akkor a Phantom automatikusan a hazatérő módba kapcsol és visszaszáll a kiindulási pontra.

A távirányító bal felső részén lévő kapcsolóval a repülés irányítását tudjuk megváltoztatni. Felső állásban a Phantom úgy repül, mintha a pilóta benne ülne. Minden irányítókar mozgatásra a saját állása szerint reagál. Tehát ha a távirányító jobb oldali karját jobbra mozgatjuk, akkor a Phantom saját magához képest jobbra fog mozdulni.

A kapcsoló középső állásában, amit a gyártó Curse Lock-nak nevez a Phantom felszállás előtt megjegyzi a tengelyeket. (Előre-hátra és jobbra-balra tengely.) Felszállás után ezen tengelyek alapján reagál az irányokra. Tehát ha a jobb oldali kart jobbra mozgatjuk, akkor a Phantom a felszállás irányai szerint jobbra mozog.

A kapcsoló alsó állásában, amit a gyártó HOME LOCK-nak nevez a Phantom a felszállás helyéhez viszonyítja az irányokat. Ez a funkció csak akkor működik, ha a felszállás előtt a gép több mint 10 méter távolságra van a pilótától. Ilyenkor, ha a jobb oldali kart jobbra toljuk, akkor a Phantom körberepüli a pilótát. Ugyan ezt a kart előre tolva a gép mindig a pilótától távolodni fog. Tehát a pilótát veszik középpontnak és mindig ahhoz viszonyítva irányítható.

Fontos, hogy ezek a funkciók nincsenek gyárilag beállítva a Phantomon. Fel kell őket programozni az assistant szoftverrel.

A kapcsolók felprogramozása után már repülhetnénk is a géppel, de a gyártó felhívja a figyelmünket, hogy minden repülési helyszínen kalibrálni kell a gép iránytűjét. Ez a művelet kb. fél perc alatt elvégezhető a használati útmutató leírása szerint.

DJI Phantom iránytű kalibrálás.

DJI Phantom iránytű kalibrálás.

A kicsit hosszadalmas programozás és kalibrálás után végre repülhetünk a Phantommal. Kapcsoljuk be és helyezzük el a gépet egy nagyobb nyílt területen a földre. Várjuk meg amíg az állapotjelző LED zölden világít, ezután a távirányító karjait húzzuk magunk felé és ott tartva toljuk középre. Tartsuk itt pár másodpercig és ezzel elindítjuk a motorokat. Amikor a motorok forognak, akkor engedjük vissza a karokat középállásba. Ezután a bal oldali kart előre tolva növeljük a motorok fordulatszámát és a Phantom felemelkedik a levegőbe. Amennyiben a kart visszaengedjük középállásba, akkor a gép az adott magasságban lebegni fog. A kart előre tolva tovább emelkedik, hátra húzva pedig süllyedni fog. Ugyan ezt a kart oldalra mozgatva a Phantom az adott irányba fog fordulni. A jobb oldali karral tudjuk modellt előre – hátra és jobbra – balra mozgatni a levegőben.

DJIPhantom_3

DJI Phantom

Repülés közben nagy segítség, hogy a Phantomon lévő állapotjelző LED jelzi az akku állapotát. Amikor az akku kezd lemerülni, akkor az állapotjelző LED elkezd pirosan villogni. Ilyenkor érdemes visszarepülni a gépel a kiindulási pontra és ott leszállni. Amennyiben ilyenkor nem szállunk le a modellel, akkor rövid idő elteltével magától elkezd süllyedni és leszáll.

A leszálláshoz irányítsuk a Phantomot egy sík felület fölé, húzzuk magunk felé a távirányító bal oldali karját és a gép szépen leereszkedik a földre. A kart pár másodpercig alsó állásban tartva leállnak a motorok.

Használat után mindig töltsük fel a modell akkuját. A LiPo akkuk érzékenyek a lemerítésre, ezért érdemes legalább félig töltve tárolni. A csomagban kapott akkutöltővel 1-1.5 óra alatt tölthető fel a gyári akku.

DJI Phantom akkutöltő.

DJI Phantom akkutöltő.

 

Számos kiegészítő is kapható a Phantomhoz. Nagy segítség lehet például a gyártó által kínált légcsavarvédő keret. Ezt felszerelve nem fognak megsérülni a légcsavarok, ha esetleg nekimegyünk a géppel valaminek. Természetesen egy komolyabb ütközést ezek sem tudnak kivédeni.

DJI Phantom légcsavar védőkeret.

DJI Phantom légcsavar védőkeret.

 

A Phantom csomagjában található kameratartóba egy GoPro kamerát lehet elhelyezni. Ezt felszerelve a gépre nagyon jó kis felvételeket készíthetünk a levegőből. Természetesen komoly videózásra nem alkalmas a rendszer, mert nincsen rezgéscsillapítása. Aki komolyabban szeretne a videózással foglalkozni, az válasszon egy Phantom 2-est H3-3D gimballal vagy a egy Phantom 2 Vision + modellt.

Egy ilyen gép használatánál mindig fokozottan ügyelni kell a biztonságra. Tapasztalt szakik szokták mondani, „Még semmi sem maradt fenn!”. És milyen igazuk van! Csak gondoljunk bele, mi van ha valami elromlik és a Phantom lezuhan. Jobb esetben nincs alatta senki és „csak” a földbe fúródik. Ez esetben lehet megjavítani, ha lehet. De ha van alatta valaki, akkor már nagyobb a baj. Ezért ajánlom mindenkinek, hogy tartsa szem előtt az itt olvashatóakat.

A DJI Phantom drón megvásárolható a Modell & Hobby szaküzletekben valamint a www.modell.hu weboldalon.