DJI Phantom 2 üzembehelyezés

Amikor valaki megvásárol egy DJI Phantom 2 drón, akkor az első repülés előtt érdemes felprogramozni a gépet. Ez alapvetően abból áll, hogy néhány funkció nincsen beállítva gyárilag a kopteren és ezeket egy szoftver segítségével tudjuk beállítani rajta. A Phantom 2 Vision és Vision + gépeken is érdemes elvégezni ugyan ezeket a beállításokat.

DJI Phantom 2 drón
DJI Phantom 2 drón

Első lépésként le kell töltenünk és telepítenünk a www.dji.com oldalról a Phantom 2 Assistant Software-t és a DJI WIN Installer-t.

Ezek telepítése után kapcsoljuk be a Phantomot és a távirányítóját. Majd a csatlakoztassuk a Phantom-ot a csomagban mellékelt USB kábellel a számítógéphez.

Phantom 2 USB csatlakozó
Phantom 2 USB csatlakozó

Ezután indítsuk el az Assistant szoftvert. A szoftver kapcsolódik a Phantom-hoz és első lépésként, amennyiben van internet kapcsolat a számítógépünkön, akkor leellenőrzi a Phantom szoftverét és letölti a legújabb frissítéseket, amiket telepíthetünk is a modellre. A frissítés telepítése után ki kell kapcsolni a Phantom-ot, majd újra bekapcsolni, ekkor ismét kapcsolódik a szoftverhez és az alábbi áttekintő ablakot láthatjuk

DJI Assistant szoftver
DJI Assistant szoftver

Az ablak bal alsó részén a bal oldali LED zölden világít, a másik pedig kéken villog. Ekkor rendben van a kapcsolat a Phantom és a szoftver között.

A távirányító karjainak mozgatására a Channel Monitor részen lévő zöld színű jelek mozognak és mutatják a karok kitéréseit. Ezen kívül különböző beállítási adatokat és az akku állapotát láthatjuk még az ablakban.

Az ablak felső részén található menüpontokra kattintva nyithatjuk meg a különböző menüket és alattuk láthatjuk az almenüket. A számos beállítási lehetőség közül, most csak a legfontosabbakat írom le, ahhoz hogy a Phantomot gyorsan üzembe tudjuk helyezni.

Első lépésként az ablak felső részén lévő Phantom feliratra kattintva lépjünk át Naza M módba.

DJI Assistant Naza M
DJI Assistant Naza M

Ezután kattintsunk az Advance menüpontra és alatta az F/S menüre.

DJI Assistant Fail Safe beálítás
DJI Assistant Fail Safe beálítás

Itt beállíthatjuk, hogy abban az esetben, ha megszakad a távirányító a és a Phantom 2 között a kapcsolat mit tegyen a gép. A Landing beállításnál az adott helyen, ahol éppen tartózkodik a modell ott fog leszállni. A Go-Home and Landing beállításnál pedig visszatér a start pontra és ott száll le. Itt javaslom mindenkinek a Go-Home -ot beállítani.

Ezután a Limit menüre kattintva beállíthatjuk a repülési határokat.

DJI Assistant Limit beállítások
DJI Assistant Limit beállítások

A Distance Limits részen a repülés távolsági határait állíthatjuk be. A maximális magasságot és a pilótától való maximális távolságot. A Go-Home Alt részen pedig azt a magasságot állíthatjuk be, amilyen magasan szeretnénk, hogy visszatérjen a kiindulási pontra a gép, amikor bekapcsol a Go-Home funkció. Itt gyárilag 20 m van beállítva, ezt én javasolni szoktam magasabbra venni, mert 20 méter az kicsit alacsony lehet, ha mondjuk egy magasabb fa vagy épület van a közelben. Én ezt 40 méterre szoktam állítani.

DJI Assistant Go-Home magasság beállítás
DJI Assistant Go-Home magasság beállítás

Ezzel a legfontosabb beállításokat elvégeztük a DJI Phantom 2 multikopter szoftverében.