DJI Phantom 2 Vision

DJI Phantom 2 Vision

A Phantom 2 quadkopter kamerával felszerelt változata. A gép alapszerkezete teljesen megegyezik a Phantom 2 modellével, de az alsó részére felszereltek egy 14 megapixeles, Full HD kamerát.

DJI Phantom 2 Vision
DJI Phantom 2 Vision

Repülés közben egy android vagy IOS rendszerű mobiltelefonon folyamatosan láthatjuk a kamera képét, a repülési adatokat és vezérelhetjük a kamerát. A gép kamerájához a telefon wifi-jével lehet csatlakozni. A DJI Phantom 2 Vision távirányítójához mellékel a gyártó egy wifi erősítőt ezzel a wifi hatótávolsága kb. 300 méterre nő.

Miután bekapcsoltuk a távirányítót és a Visiont, be kell kapcsolni a wifi erősítőt. Ezután helyezzük el a telefont a távirányítón kialakított tartóba és a beállításaiban csatlakoztassuk a Phantom nevű wifihez. Miután létrejött a kapcsolat el kell indítani a telefonon a már előre letöltött DJIVISION alkalmazást. Itt a camera menüpontra lépve már látható is a kamera képe.

DJI Phantom 2 Vision távirányító egy mobiltelefonnal.
DJI Phantom 2 Vision távirányító egy mobiltelefonnal.

A mobiltelefon kijelzőjén számos információ jelenik meg. A jobb felső részen láthatjuk a wifi jel erősségét, a Phantomban lévő akku töltöttségi állapotát, a modell által látott műholdak számát és azt, hogy pillanatnyilag van-e SD kártya a kamerában. Egyébként a gyártó mellékel egy 4GB-os Micro SD kártyát a Vision-hoz.

DJI Phantom 2 Vision kamera képe a mobiltelefonon
DJI Phantom 2 Vision kamera képe a mobiltelefonon

A kijelző jobb oldalán középen vannak a felvételek indító gombjai. A fényképező jel megérintésével készíthetjük a fényképet, a kamera jel megérintésével indíthatjuk el a videó felvétel, ismételt megérintésével pedig megállíthatjuk azt. Ezen gombok alatt a fogaskerékszerű jelre lépve érhetjük el a kamera beállításait. Itt tudjuk módosítani a kamera látószögét, a felvétel felbontását, a fehéregyensúlyt és még számos beállítást.

A képernyő bal alsó részén egy kis radarképet látunk. Ez mutatja a Phatnom elhelyezkedését és irányát, mellette pedig a pilótától való távolságot magasságot valamint az aktuális sebességet.

A bal oldalon található nyilakkal mozgathatjuk a kamerát le és felfelé. A nyilak fölött lévő jelet kapcsolva a kamerát a mobiltelefon billentésével mozgathatjuk.

A Phantom 2 Vision drón már gyárilag tudja a koordináták alapján történő repülést. Az ehhez szükséges térkép eléréséhez a kamera képét megérintve és balra eltolva megnyílik a térkép. A térképen maximum 16 pontot tudunk kijelölni. A pontokhoz meg kell adni a magasságokat. Miután beállítottuk a kellő adatokat, elindíthatjuk a gépet és az végigrepüli a megadott koordinátákat, majd visszatér a kiindulási pontra. Repülés közben természetesen bármikor megszakíthatjuk a folyamatot.

A felvételeket a belehelyezett Micro SB kártyára rögzíti a kamera. A gyárilag adott 4GB kártyáról érdemes rendszeresen lementeni a felvételeket, mert elég gyorsan meg tud telni.

Az alap Phantom 2-vel ellentétben a Vision távirányítója nem 2.4Ghz-en, hanem 5.8Ghz-en üzemel. Egyéb funkcióiban teljesen megegyezik a Phantom 2 távirányítójával.

Természetesen ez a készülék is tudja az automata hazatérés funkciót. Amennyiben megszakadna a jel a távirányító és a gép között, akkor a Phantom 2 Vision felemelkedik kb. 20 méter magasságba és légvonalban visszatér a kiindulási pontra, ahol leereszkedik és leáll. Ezen funkció működésének feltétele, hogy felszállás előtt meg kell várni, amíg a drón legalább 6 db műholdal kapcsolódik és rögzíti a startpontot.

DJI Phantom 2 Vision gps hazatérés.
DJI Phantom 2 Vision gps hazatérés.

A Phantom 2 Vision kopterrel nagyon jó fotók és videók készíthetők a magasból. Egyetlen hátránya a gépnek, hogy a kamera majdnem fixen van rögzítve a légi járműhöz. Egy hirtelen végrehajtott irányváltással elég rendesen el lehet rontani a videó felvételt. Ennek kiküszöbölésére készítette el a DJIa Phantom 2 Vision + modellt, ami háromtengelyes kamerastabilizáló rendszerrel lett felszerelve.

Ez a drón megvásárolható a Modell & Hobby Szaküzleteiben vagy a www.modell.hu weboldalon.