2019 novemberben jelent meg a DJI eddigi lekisebb gps-el felszerelt drónja a Mavic Mini. A Mavic sorozatra jellemző behajtható karokkal, 3 tengelyes gimbalra szerelt 2.7K kamerával és 249 gramm össztömeggel.

DJI Mavic Mini

Az alapcsomagban a drón mellett kapunk egy távirányítót, amihez adnak 3 féle csatlakozókábelt, egy Micro USB töltőkábelt, egy pár tartalék légcsavart, egy csavarhúzót és még pár apróságot.

A Fly More csomagban ezek mellett még ad a gyártó egy garnitúra légcsavarvédőt, 2 db plusz akkut, egy dupla töltőt, néhány plusz légcsavart és egy praktikus táskát, amiben szállítani tudjuk a kis drónt.

DJI Mavic Mini Fly More Combo

Talán az egyik legfontosabb érdekessége ennek a drónnak, hogy 249 gramm a tömege. Ezzel számos országban külön engedélyek nélkül használható, mert a 250 gramm alatti drónokat a játék kategóriába sorolták és nem kell a használatukhoz engedély.

2019 végén Magyarországon még ennek a gépnek a használatához is kell mindenféle engedély!

A távirányító

A DJI Mavic Mini távirányítója hasonló, mint a többi Mavic táv. Két irányítókar, két antenna és a kihajtható tartófülek, amik közé beilleszthetjük a mobiltelefonunkat, hogy az azon futó DJI Fly alkalmazással kezeljük a gépet.

A rendszer két különböző változatban készül, az USA-ba egy nagyobb hatótávolságú vezióval, az EU-ba pedig egykisebbel, mert különbözőek a megengedett teljesítményszabványok. Így sajnos az itthon beszerzett drónok kisebb hatótávolsággal fognak működni.

A távirányítóba beépített akkut a csomagban mellékelt kábellel tudjuk feltölteni. Bevallom nem próbáltam ki egy töltéssel mennyi ideig tud működni, de az biztos, hogy a Fly More csomagban kapott 3 akku repülési idejét kibírja.

A csomagban 3 kábelt kapunk a távirányítóhoz. Ezek segítségével tudjuk csatlakoztatni a mobiltelefonunkat a készülékhez.

Az akku

Az alapcsomagban egy darab akkut adnak a géphez, amivel a gyári leírás szerint akár fél órát is tudunk repülni. Ehhez azért rendesen oda kell figyelni, mert nekem egyszer sem jött össze, de olyan 27-28 percet tényleg tud. Az akkuk 7.4V névleges feszültségű, 2400mAh kapacitású Li-Ion akku.

A drón

A Mavic Mini tényleg kicsi, de szerencsére a DJI-tól megszokott igen jó minőségű anyagokból készült. Ahhoz, hogy alacsonyan tudják tartani a tömegét, elég sok minden kimaradt belőle. Nincs akadály érzékelő szenzora és nincsenek jelzőfényei. A szenzorok hiánya a tapasztalatlanabb vagy kezdő pilótáknak okozhat problémát. A jelzőfények pedig szinte mindenkinek hiányozhatnak, mert a kis gépet már40-50 méter távolságból is alig lehet látni ezek nélkül.

De hát a 250 gramm alatti cél nagyon fontos volt, mert a legnagyobb piacokon, mint például az USA-ban ezzel szinte szabadon lehet repkedni.

Egyébként maga a gép tényleg jó. Minden alkatrésze szépen ki van dolgozva. A kihajtható karok pontosan, jól mozognak és az akku is rendesen illeszkedik a helyére.

A kamera

A gép elejére került a 3 tengelyes stabilizáló rendszerre épített kamera, ami 2.7K videófelvételek készítésére alkalmas. A videó mellett fotózni is lehet vele 12 megapixel felbontásban. A videók MP4 a fotók JPEG formátumban készülnek.

DJI Mavic Mini

DJI Fly alkalmazás

 A Mavic Mini csak a DJI Fly alkalmazás segítségével használható. Ezt az alkalmazást kell telepítenünk egy megfelelő mobiltelefonra.

DJI Mavic Mini

Az alkalmazáson keresztül láthatjuk a gép kamerájának képét, kijelzi az akkujának töltöttségi állapotát, megmutatja a repülési adatokat, magasság, sebesség, távolság stb. Az alkalmazásban számos paramétert beállíthatunk, mint például a maximális repülési magasság, maximális hatótávolság, a távirányító, a kamera beállításai stb.

DJI Mavic Mini

Repülés

Az első repülés előtt telepítsük a mobiltelefonunkra a DJI Fly alkalmazást. Az akkuk feltöltése után egy nagyobb nyitott területen érdemes első alkalommal kipróbálni a Mavic Mini-t.

Illesszük a helyére az akkut, hajtsuk ki a gép karjait és helyezzük egy sík felületre.

Kapcsoljuk be a távirányítót, majd pedig a drónt is.

Csatlakoztassuk a telefonunkat a távirányítóhoz és indítsuk el a Fly alkalmast.

Amikor a rendszer kész a repülésre, akkor indítsuk a motorokat és szálljunk fel a géppel.

A többi DJI drónhoz hasonlóan nagyon stabilan és kiszámíthatóan repül a Mavic Mini. Kis mérete miatt nagyon gyorsan ki tud menni a látóterünkből. Erre érdemes figyelni, mert nem egyszerű egy ilyen drón irányítása vizuális kapcsolat nélkül.

Összefoglalás

A Mavic Mini egy jó kis gép, aminek van pár hiányossága, de ennek ellenére teljesen jól használható és a kis mérete miatt könnyen szállítható, valamint egyes helyeken szinte korlátozás nélkül használható.

DJI Mavic Mini

Nem egy profiknak való drón, de hobby célra, szórakozásra szinte tökéletes.

A majdnem 30 perces repülési idő tényleg óriási. Én személy szerint nem is venném meg a Fly More csomagot, mert 30 perc egy repülésre elegendő is.

Megvásárolható a Modell & Hobby Szaküzleteiben.