LRP H4 nano Gravit

Az LRP H4 nano Gravit egy igazán apró méretű, de ennek ellenére nagyon jól irányítható quadkoper.

LRP H4 nano gravit
LRP H4 nano gravit

A kb. 3cm átmérőjű modell egy felnőtt tenyerében is elfér. A gyári csomagban tartalék rotorlapátokat, egy USB töltőkábelt és egy 2.4Ghz távirányítót kapunk a géphez.

LRP H4 Nano Quadkopter.
LRP H4 Nano Quadkopter.

A dobozon számos információt közöl velünk a gyártó. Láthatjuk, hogy a modell 2.4Ghz távirányító rendszerrel üzemel, gyárilag be van állítva és tesztelve, 6 tengelyes giroszkóppal van felszerelve és tartalék alkatrészeket is lehet hozzá vásárolni.

A H4 nano Gravit üzemeltetéséhez szükségünk lesz 2db AAA méretű elemre. Ezeket a távirányítóba kell elhelyezni.

Használat előtt fel kell tölteni a kopter beépített LiPo akkuját, amit a mellékelt USB töltőkábellel tehetünk meg. Töltés közben az USB csatlakozóba épített piros színű LED világít. Amikor az akku feltöltődött, akkor ez a LED kialszik. Ezután lehet elkezdeni a repülést.

A kopter mindig egy vízszintes felületre helyezve kell bekapcsolni, mert ekkor kalibrálja magát a rendszer és így fog igazán jól repülni. Először mindig a távirányítót kell bekapcsolni és csak ezután a modellt.

A kis méretű távirányítón két kék színű kar található, ezek mozgatásával tudjuk irányítani a gépet. A bal oldali kart előre tolva növelhetjük a motorok fordulatszámát és egyszer csak felemelkedik a kis kopter a levegőbe. Ezzel a karral szinte folyamatosan dogoznunk kell, ha egy magasságban akarjuk tartani a modell. Ugyan ezen kart oldalra mozgatva lehet elfordítani a koptert a levegőben.

LRP H4 nano Gravit irányítása
LRP H4 nano Gravit irányítása

A jobb oldali karral lehet előre-hátra és oldalra mozgatni a gépet.

Az LRP H4 nano Gravit használatakor háromféle repülési mód között választhatunk. Kezdőknek a tréning móddal érdemes kezdeni. Ilyenkor viszonylag lassan reagál a modell a távirányító jeleire és a sebessége se túl nagy. Advanced módban már kicsit gyorsabb a kopter. Aki már teljesen biztosan irányítja a gépet az átkapcsolhat Professional módba. Itt már igazán gyorsan repül és hevesen reagál a távirányító jeleire.

A módok közötti váltáshoz a távirányító bal oldali karját kell benyomni. Erre a készülék hangjelzést ad. A hangjelzések száma ad információt arról, hogy éppen milyen repülési módba kapcsoltuk a készüléket.

 A H4 nano Gravit képes a levegőben egy 360 fokos átfordulás végrehajtására. Természetesen ehhez kellő magasságba kell emelni, mert az átfordulás közben jelentősen veszít a repülési magasságból.

H4 nano Gravit 360 fokos átfordulás.
H4 nano Gravit 360 fokos átfordulás.

Egy feltöltéssel kb. 7-8 percet lehet repülni ezzel a nano kopterrel. Használat után érdemes feltölteni az akkut és így tárolni.

Ez a modell az árához képest egy igen jól irányítható kis gép. Sajnos az akkuja csak a géptest megbontásával cserélhető, de mivel LiPo akkut építettek bele, ezért ha megfelelően kezeljük, akkor elég hosszú ideig lesz használható.

A gyártó oldalán informálódva, láthatjuk, hogy külön alkatrészek is kaphatóak ehhez a géphez. Légcsavarokat, távirányítót és még a komplett géptestet is beszerezhetjük hozzá.

A terméket Magyarországon a Modell & Hobby szaküzleteiben vagy a www.modell.hu oldalon vásárolhatjuk meg.