Syma X4

Syma X4 quadkopter

Syma X4 quadkopter
Syma X4 quadkopter

 

A Syma cég által gyártott 14 x 15 cm átmérőjű modell nem a legkisebbek közül való, de méretei miatt könnyedén repíthető akár egy közepes méretű szobában is.

Az X4 távirányítója 4db AA elemről üzemel, ezeket sajnos nem tartalmazza a gyári csomag. A 2.4Ghz-en üzemelő, 4 csatornás készülék, erősen hasonlít egy konzol irányítójához. Két irányítókart és számos kapcsolót találunk rajta.

Syma X4 quadkopter funkciói
Syma X4 quadkopter funkciói

A két irányítókar mozgatásával vezethető a modell. A bal oldali kar előre tolásával növekszik a motorok fordulatszáma és ennek hatására emelkedik a gép. Ugyan ezen kar oldalra mozdításával forgathatjuk a gépet a levegőben jobbra és balra. A jobb oldali karral mozgatható a modell előre, hátra, jobbra és balra. A távirányító kb. 100 méteres hatósugara bővel elegendő egy ilyen kisméretű modellnél, mivel 50 méter távolságból már alig látszik az X4. A mozgató karok melletti gombokkal lehet finom hangolni a kopter repülését.

A Syma X4-be gyárilag beépített 3.7V-os 350mAh-es LiPo akkut a csomagban mellékelt USB kábellel tölthetjük fel, bármilyen USB aljzatról. Az akku töltési ideje kb. 50-60 perc. Egy feltöltéssel pedig kb. 6-8 percet repül a modell.

Syma X4 quadkopter akkutöltés
Syma X4 quadkopter akkutöltés

 

A beépített 6 tengelyes giroszkóp olyan jól stabilizálja a koptert, hogy a távirányító érintése nélkül is szinte egy helyben lebeg a gép.

Syma X4 quadkopter
Syma X4 quadkopter

 

A Syma X4 képes a levegőben történő 360⁰-os átfordulásra. Ehhez meg kell nyomni a távirányító jobb felső részén lévő kapcsolót és ezután a jobb oldali kart ki kell téríteni ütközésig valamelyik irányba. Ekkor a modell egy bukfencet csinál a levegőben, ami igen látványos. Fontos, hogy a bukfenc megindítása előtt legalább 2-3 méter magasságban legyen a kopter, mert a manőver végrehajtása közben veszít a rapülési magasságból.

A modell csomagjában találunk még egy garnitúra légcsavart, bár a légcsavarvédő gyűrűk miatt ezekre nem biztos, hogy szükség lesz.

Kis méretének és könnyű kezelhetőségének köszönhetően a Syma X4 kiváló szórakozást és kikapcsolódást nyújthat akár egy irodában történő hosszú munkanap közben is.

A Syma X4 quadkopter megvásárolható a Modell & Hobby Szaküzleteiben vagy a www.modell.hu oldalon.