Syma X5C

A SYMA cég modellhelikopterei és quadkopterei nagyon közkedveltek az egész világon. Népszerűségüket könnyű kezelhetőségüknek és kiváló minőségüknek köszönhetik. A qudkoptereik közül talán az egyik leggyakoribb típus a SYMA X5C.

SYMA X5C
SYMA X5C

Ez a kb. 30 cm átmérőjű négymotoros kopter gyárilag egy HD minőségű videó felvételek készítésére képes kamerával van felszerelve. A kamerát a SYMA X5C távirányítójáról lehet vezérelni. Repülés közben egy gombnyomással készíthetünk fotót vagy indíthatunk videó felvételt. A felvételeket a kamerában elhelyezett 4GB-os Micro SD kártyára rögzíti a rendszer. A gyártó a csomagban mellékel egy USB csatlakozós Micro SD kártya olvasót, mely segítségével könnyen másolhatjuk a felvételeket e számítógépünkre.

A koptert a 2.4Ghz-en üzemelő, 4 csatornás távirányítóval irányíthatjuk. A készülék használatához 4 db AA méretű elemre lesz szükség, melyeket a távirányító hátsó részén kialakított rekeszben kell elhelyezni. (Az elemeket nem tartalmazza a csomag.)

Használatba vétel előtt fel kell töltenünk a SYMA X5C akkuját. A töltéshez ki kell nyitnunk a modell alsó részén lévő akkutartót. Ezt a felszerelt kamera hátra tolásával tudjuk megtenni. A fedelet kinyitva kivehetjük az akkut a gépből és csatlakoztassuk a csomagban mellékelt USB kábelhez. Az USB kábel másik végét pedig egy számítógép USB csatlakozójához vagy egy USB töltőhöz.

SYMA X5C akkutöltés
SYMA X5C akkutöltés

Az akku töltési ideje kb. 100 perc. Töltés közben az USB csatlakozóba épített piros színű LED világít. Amikor ez a LED kialszik, akkor van teljesen feltöltve az akkut.

Teljesen feltöltött akkuval kb. 5-6 percig repül a modell. Természetesen ez a repülési idő erősen függ a használattól, ha csak finoman lebegünk és óvatosan repkedünk, akkor akár hosszabb ideig is kitarthat az akku.

A légijármű alsó részére beépített színes, fényjelző LED-ek segítik a pilótát az irányításban. A menetirány szerinti előre néző LED-ek pirosak, a hátsók pedig zöld színűek.

SYMA X5C irányjelző LEd-ek
SYMA X5C irányjelző LEd-ek

A SYMA X5C képes a levegőben történő 360 fokos átfordulásra. A manőver végrehajtásához emelkedjünk a géppel pár méter magasra, nyomjuk meg a távirányító bal felső részén lévő 3D kapcsolót, majd ezután a távirányító jobb oldali karját mozdítsuk el valamelyik irányba. A modell a kar elmozdításának irányába egy bukfencet fog végrehajtani. A biztonságos átforduláshoz szükséges egy megfelelő magasság, mert bukfenc közben jelentősen veszít a magasságából a modell.

SYMA X5C 360 fokos átfordulás
SYMA X5C 360 fokos átfordulás

A syma X5C egy nagyon könnyen irányítható quadkopter. A modellre felszerelt kamerával, egész jó minőségű fotókat és videókat készíthetünk.

A modell beszerezhető a Modell & Hobby szaküzleteiben és a www.modell.hu webáruházban.