FPV

AZ FPV a First Person View kifejezés rövidítése.

Jelentése: kamera segítségével irányított légi jármű. A pilóta és a gép közötti kapcsolat egy vezeték nélküli rendszeren jön létre.

Napjainkban a legtöbb gyártó 5.8Ghz-es rendszereket készít. Az ilyen rendszerek adóegységéhez kell csatlakoztatni a légijárműre felszerelt kamerát. Az adóegység és a kamera tápellátásáról általában a drón fedélzeti akkuja gondoskodik, de létezik olyan rendszer is, ahol ezt egy külön akku biztosítja. Ennek előnye, hogy nem a fedélzeti akkut terheli a több fogyasztó, de hátránya, hogy több súlyt kell szállítania a gépnek.

Boscam 200mW FPV adóegység
Boscam 200mW FPV adóegység

Egy ilyen rendszer vevőegységét általában egy monitorhoz kell csatlakoztatni és ezen fog megjelenni a légijárműre felszerelt kamera képe. Természetesen a vevőegységnek is szüksége van valamilyen tápellátásra, ami általában egy akku szokott lenni.

Boscam FPV vevőegység.
Boscam FPV vevőegység.

Létezik olyan vevőegység is, ami már gyárilag egybe van építve egy monitorral. Itt a monitorba beépített akku biztosítja az áramellátást az vevőnek is. Az ilyen rendszerek előnye lehet, hogy kompaktabbak, mint a külön vevő és monitor rendszerek.

Boscam FPV monitor, beépített dual vevővel.
Boscam FPV monitor, beépített dual vevővel.

Kedvelt változat még, amikor a vevőegység egy szemüvegbe beépített monitorral van összekötve. Az ilyen rendszernél a szemüveget viselő pilóta teljesen kizárhatja a környezetet repülés közben és csak a rendszer által megjelenített képre koncentrálhat.

Boscam FPV szemüveg.
Boscam FPV szemüveg.

Az FPV repüléshez használt eszközöket következő cikkeinkben teszteljük és mutatjuk be.