DJI Zenmuse H3-3D gimbal

A DJI Zenmuse H3-3D gimbal egy háromtengelyes stabilizáló rendszer, amit kimondottan a GoPro Hero kamerákhoz fejlesztettek ki.

DJI Zenmuse H3-3D gimbal
DJI Zenmuse H3-3D gimbal

A gimbalnak két változata létezik. Az egyiket a DJI Phantom 2  multikopterekhez ajánlja a gyártó, a másik változat elvileg már eszközökre is felszerelhető. A Phantom 2 drónokhoz gyártott változat csomagja csak a gimbal és kiegészítőit tartalmazza. Csak csatlakoztatni kell a DJI Phantom 2 aksó részén lévő több vezetékes csatlakozóhoz és a felcsavarozás után már használható is a rendszer. Fontos, hogy kamera nélkül nem ajánlatos bekapcsolni, mert heves rángatózásba kezd a gimbal és akár tönkre is mehet. Mielőtt bekapcsoljuk a Phantomot mindig rögzítsük a GoPro kamerát a gimbalba.

DJI Zenmuse H3-3D DJI Phantom 2 multikopterre szerelve.
DJI Zenmuse H3-3D DJI Phantom 2 multikopterre szerelve.

A DJI Zenmuse H3-3D gimbal tartókerete 4 csavarral rögzíthető a Phantom 2 alsó részéhez. Természetesen mint minden szükséges kiegészítőt, úgy csavarokat is tartalmazza a csomag. A tartókerethez gumi rezgéscsillapítókkal illeszkedik maga a gimbal. Ezekből többféle keménységűt is ad a csomagban a gyártó. Mivel ezek a viszonylag puha gumiból készültek, ezért a biztonságos rögzítés érdekében két műanyag rögzítő tüskét is át kell fűznünk a rezgéscsillapítókon. Ezek végére pedig fel kell pattintani a műanyag gyűrűket.

DJI Zenmuse H3-3D rögzítés.
DJI Zenmuse H3-3D rögzítés.

A gimbalra felszerelt GoPro kamerát csatlakoztatni kell a mellékelt USB kábellel a gimbalhoz. Ezen keresztül a Phantom akkuja tölti a GoPro akkuját és egy FPV használat esetén pedig ezen keresztül megy a kamera jele a videó lesugárzóhoz.

DJI Zenmuse H3-3D GoPro csatlakoztatás.
DJI Zenmuse H3-3D GoPro csatlakoztatás.

A másik változatban mellékel a gyártó egy GCU elektronikát és néhány kábelt is a gimbalhoz.

DJI Zenmuse H3-3D GCU
DJI Zenmuse H3-3D GCU

Ezek segítségével lehet csatlakoztatni a gimbal-t az adott modell elektronikájához. Felszerelhetjük például a DJI által gyártott 6 motoros F550 multikopterre is.

A DJI Zenmuse H3-3D gimbal repülés közben fantasztikusan stabilizálja a rászerelt Gopro kamerát, ezáltal hihetetlenül jó videók készíthetők a rendszerrel. A 2014 decemberben megjelent GoPro Hero 4 kamerával, akár 4K-s felvételek is készíthetők a rendszerrel.

A DJI Zenmuse H3-3D gimbal megvásárolható a DJI Phantom 2 multikopterrel együtt vagy külön is.