Generalizált szorongás - Lundbeck betegtájékoztató

Gad szorongás, A generalizált szorongás kezelhető gyógyszer nélkül?! - Online pszichológus

Tartalom

  Levitánia Pszichológiai Rendelő — Pszichológus Budapest » Pszichés problémák » Generalizált szorongás Generalizált szorongás A generalizált szorongás generalizált szorongásos zavar gyakran jelenik meg az alapellátásban. Jellegzetes tünete a nagyfokú, tartós — gyakran különösebb okot nélkülöző — szorongás és aggodalom bizonyos események vagy cselekedetek miatt.

  Tegyük fel, hogy valakinek egy családtagja expedícióra indul, amelynek célja a Mount Everest meghódítása. Tegyük fel, hogy telefonon folyamatosan kapcsolatban vannak. Ám az illető megtudja, hogy nagy vihar tombol a térségben, és a hegymászó expedícióban részt vevő családtagját nem tudja elérni.

  gad szorongás a magas vérnyomást fagyöngyvel kezelni

  Ebben az esetben az aggodalom, a szorongás kézzel fogható okhoz köthető és indokolt, természetes. Most tételezzük fel, hogy valaki Magyarországon él, és a vele egy településen élő családtagjait, barátait hívja telefonon.

  gad szorongás bél hipertónia tünetei

  De amikor bármelyiküket nem gad szorongás el, és fél órán belül az illető nem hívja vissza, ez a személy azonnal rémeket lát. Minden esetben, amikor valaki fél órán belül nem jelentkezik, az illetőt szinte a jeges rémület keríti hatalmába.

  Nincs konkrét oka a szorongásnak, hiszen valószínű, hogy az illető dugóba került, esetleg tárgyaláson vagy megbeszélésen vagy privát vacsorán, színházi előadáson stb.

  gad szorongás a lábak duzzadnak a magas vérnyomástól

  A generalizált szorongásban szenvedő egyén azonban mindig a legrosszabb forgatókönyveket veszi sorra, és ezek általában végig is futnak az agyában. A szorongás emellett nagyon intenzív, erős, és a beteg nem tudja kontrollálni.

  gad szorongás fokozott ESR hipertónia

  A generalizált szorongás lehetséges kiváltó okai A generalizált szorongást számos különféle tényező kiválthatja.

  Ahogyan más betegségeknél is előfordul, az örökletes és a fejlődési tényezők együttesen állnak ennek a szorongásos zavarnak a hátterében.

  Anatómiailag egyébként az agy érzelmi központja, az amigdala funkcionális kapcsolatának a zavara a betegség oka. A generalizált szorongás kialakulásában szerepet játszhatnak: genetikai adottságok, örökletes tényezők, gad szorongás intimitás, a társ hiánya, nagy veszteségek közeli hozzátartozó, családtag elvesztése, anyagi károk stb.