Egyre több quadkopter leírásában olvashatjuk a jellemzők között a Headless funkciót, de valójában mit is jelent ez az egyszerűen iránytartásnak nevezett jellemző?

Syma X5SW
Syma X5SW

Egy távirányítású modell vezetésénél az irányok alapvetően úgy működnek, hogy a távirányító karjait úgy kell mozgatnunk mintha benne ülnénk a gépben. Amikor a modell menetiránya ugyan abba az irányba néz amerre mi is nézünk, akkor az irányító kar jobbra mozdításával a gép hozzánk képest jobbra fog mozdulni. Viszont ha a modell menetiránya nem arra néz amerre a pilóta, akkor a gép nem a pilótához képest fog jobbra mozdulni, hanem a saját menetirányához képest.

Egy kezdő modellezőnek, az első repülések alkalmával ez gondot okozhat. Ennek a problémának a kiküszöbölésére fejlesztették ki a gyártók az iránytartó üzemmódot.

Syma X5SW Headless
Syma X5SW Headless

A Headless mód aktiválását minden gyártó termékein másképpen lehet bekapcsolni. Én most a SYMA cég X5SC kopterén fogom bemutatni.

Az X5 különböző változatai talán a legnépszerűbb quadkopterek a piacon. Könnyen kezelhetőek, megbízhatóak, nagyon szépen repülnek és ezek mellett még strapabírók is.

Az X5SC és az X5SW változatokban áll rendelkezésre az iránytartó üzemmód. Alapból ez nincsen aktiválva a gépekben, hanem minden használat alkalmával egy gombnyomással tudjuk bekapcsolni.

Az aktiváláshoz először a szokásos módon üzembe kell helyeznünk a rendszert. A távirányító bekapcsolása után kapcsoljuk be a koptert is. Helyezzük egy vízszintes felületre és kalibráljuk a távirányítót a gázkar előre majd hátra húzásával. Ezután állítsuk a gépet a kívánt menetiránnyal megfelelő irányba, majd nyomjuk le hosszan a távirányító bal felső részén lévő gombot, amíg a készülék hangjelzést ad. Ezzel aktiváltuk a Headless módot. Repülés közben a távirányító jobb oldali karját mozdítva a kopter a beállított irányoknak megfelelően fog mozogni a levegőben.

Syma X5SW távirányító
Syma X5SW távirányító

Gyakorlott modellezőknek ez a beállítás eleinte egy kicsit furcsa, de gyorsan megszokható és érdekes, új lehetőségeket kínál a gép használata során.