A GoPro is megsérült

A napokban hozzám került egy sérült DJI Phantom 2 H3-3D + FPV rendszer, aminek a legkomolyabban a kamera tartó gimbal-ja károsodott.

A tulajdonos elmondása szerint, egy viszonylag távoli repülés közben megszakadt a kamerakép és ő, mivel nem látta a gépet, átkapcsolta hazatérő üzemmódba. Sajnos a hazatérő útvonalban volt egy pár magasabb fa és az egyik koronájába belerepült a gép. Ez még nem is lett volna baj, de sajnos nem maradt ott, hanem leesett a faágak közül a földre. A földet éréskor sérült meg a készülék.

A H3-3D gimbal tartószerkezet törése.
A H3-3D gimbal tartószerkezet törése.

Közelebbről megvizsgálva látható volt, hogy a kamera felfüggesztő szerkezet eltört és az oldalsó motor megszorult.

A H3-3D gimbal motor és  keret sérülései
A H3-3D gimbal motor és keret sérülései

Mivel a Phantom-nak sürgősen üzemelnie kellett, ezért gyorsan szereltünk rá egy új H3-3D gimbalt. Beleraktuk a GoPro kamerát és bekapcsoltuk a rendszert. A képernyőn megjelentek az IOSD által közvetített repülési adatok, de sajnos a kamera képe nem volt látható.

Megvizsgáltam a videó jel kábelét, de nem láttam rajta sérülést. Ezután kivettem a GoPro kamerát a gimbal-ból és közelebbről megvizsgálva láttam, hogy az egyik oldala egy be van repedve, valamint az USB csatlakozója furcsán áll a házban.

Az USB csatlakozó.
Az USB csatlakozó.

Csatlakoztattam a kamerát egy USB kábellel a számítógépemhez, de nem történt semmi, pedig ilyenkor elkellene, hogy induljon a kamera akkujának töltése. Ebből egyértelmű volt, hogy ez a csatlakozó megsérült.

Mivel a kamera még viszonylag új volt ezért úgy döntöttünk, hogy a gyári szervizben fogjuk megjavíttatni. Helyettesítésére szereztünk egy másik GoPro kamerát és ezt szereltük be a H3-3D gimbal-ba. Bekapcsolás után azonnal megjelent a videó jel a képernyőn.

A további tesztelés azt mutatta, hogy a rendszer hatótávolságával is vannak problémák. Amikor az adó és a vevő antennái közé valamilyen akadály került, akkor szinte azonnal megszakadt a jel. Közelebbről megvizsgálva látszott, hogy az FPV adóegység is kaphatott egy ütést, mert sérülés nyomok voltak a hűtőbordáján.  

Ezt kicserélve ismét teljes hatótávolsággal működött a gépen a videóadás.