GPS zavarok

Kevesen tudnak róla, hogy a műholdjaink és a gps-es rendszereink kapcsolatát jelentősen meg tudják zavarni a napszelek által keltett geomágneses viharok.

Napszél
Napszél

Az ilyen viharok átmenetileg megváltoztatják a Föld mágneses terét. Egy erősebb vihar megzavarhatja vagy akár tönkre is teheti az általunk használt elektromos rendszereket.

A gps-el felszerelt berendezések igen érzékenyek az ilyen geomágneses viharokra. Mivel a komolyabb drónok mindegyike fel van szerelve gps-el, ezért az ilyen gépek használatánál érdemes figyelnünk a naptevékenységekre. Ez egy átlagos ember számára nem tűnik egyszerű feladatnak. Szerencsére már létezik olyan okos telefonokra telepíthető alkalmazás, ami néhány órával előrejelzi a geomágneses sugárzást.

A K-Index Monitor-t a telefonunkra telepítve egy kisméretű számot jelenít meg a telefon információs sávjában. Ez a szám elvileg 1-től 9-ig változhat és a sugárzás mértékét jelzi. Remélem, hogy a 9-essel soha nem fogunk találkozni.

A számérték mellet a szám színe is változik. Egytől háromig zöld, ilyenkor nem jelentős a sugárzás és valószínűleg nem is befolyásolja a drón repülését. A négyes érték már sárga, ilyenkor már érdemes jobban odafigyelni és ha nem feltétlenül szükséges akkor ne repüljünk. Ötös érték felett már pirossal jelenik meg a szám. Ilyenkor már nem ajánlott a drón repítése, mert komoly zavarok fordulhatnak elő a gps-es rendszerekkel.

Oldalunk jobb szélén látható a mindenkor aktuális geomágneses sugárzás. A képre kattintva nagyobb méretben is megtekinthető.