Phantom 2 Vision a Balatonban

Phantom 2 Vision a Balatonban

Szombaton délután egy kedves ismerősöm azzal problémával keresett meg, hogy a DJI Phantom 2 Vision koptere videózás közben beesett a Balatonba és miután kihalászták nem meri bekapcsolni, mert attól tart, hogy nagyobb károkat okoz a gépben. Mivel tudta, hogy az utóbbi hónapokban elég sok Phantomot javítottam és tuningoltam megkért, hogy nézem át a modelljét.

A Phantomot csak vasárnap este kaptam kézhez. Az előző napi baráti sütögetés miatt aznap már nem kezdtem el foglalkozni vele, pedig nagyon izgatta a fantáziámat, hogy mi lehet a géppel.

Hétfőn reggel első dolgom volt a modell átnézése. Külsőre semmi különöset nem tapasztaltam. Természetesen eszembe sem jutott, hogy megpróbáljam bekapcsolni. Az akkut már kivették belőle és lepattintottam az akku tetejét. Belül egyértelműen látható volt a víz hatása. Az elektronikai panel több pontja korrodálódott. Az akku bekapcsoló gombját lenyomva nem történt semmi. Itt úgy gondoltam, hogy az akkuval nem érdemes tovább foglalkozni. Talán még működére lehetett volna bírni, de ilyen mértékű korrodációval már nem kockáztatnám a repülést. Így az akku bekerül a szelektív akkugyűjtőbe.

Phantom 2 Vision szép elszíneződések láthatók az akku elektronikáján.
Phantom 2 Vision szép elszíneződések láthatók az akku elektronikáján.

Miután a Phantomot szétszedtem a belső részén láthatók voltak a víz nyomai, de szerencsére már teljesen kiszáradtnak tűnt.

Phantom 2 Vision homokszemek a központi panelen.
Phantom 2 Vision homokszemek a központi panelen.

Itt bíztató volt, hogy nem találtam korrodációt, de ennek ellenére teljesen szétszedtem a gépet. Az egyik motort megforgatva egy kis recsegés volt hallható, ezért mind a négy motort is szétszedtem és kitakarítottam.

Phantom 2 Vision homok a motor mellett.
Phantom 2 Vision homok a motor mellett.
Phantom 2 Vision homok a motoron.
Phantom 2 Vision homok a motoron.

Légpisztollyal és ecsettel kitakarítottam a Phantom belső részét.

A központi panelen és a vezérlő egységen minden csatlakozót átnéztem és kitisztítottam. A vezérlő egység elég zártnak tűnik, de azért ezt is szétszedtem. Semmilyen nedvességre utaló nyomot nem találtam benne, elképzelhető, hogy ide nem jutott be a víz.

A modellre gyárilag felszerelt kamerát is szétszereltem. Szerencsére itt sem találtam nedvességet.

Miután pár órán keresztül szétszerelve szárítottam az alkatrészeket, elkezdtem összeszerelni a Phantomot. Ismét átnéztem minden alkatrészt és csatlakozót. Ránézésre minden rendben volt.

Jött a próba. Becsúsztattam a gép testébe az akkut és bekapcsoltam. Nagy megkönnyebbülésemre nem füstölt semmi, hanem normálisan bekapcsolt a Phantom. Szépen sorban kipróbáltam minden funkciót. A telefonom kapcsolódott a Phantom kamerájához és megjelent a kép, működtek a kamera funkciói. Megvártam míg megtalálja a Phantom a 6 műholdat és ezután felemeltem a levegőbe. Minden tökéletesen működött rajta.

Többszöri tesztelés után hívtam a modell gazdáját és örömmel újságoltam neki, hogy kész a gép, semmi baja, csak egy új akkut kell hozzá vásárolni. Viszonylag olcsón megúszta ezt a csobbanásos kalandot.

Azóta még egy vízbe esett Phantommal találkoztam. Ez egy Vision plusz volt, ami hosszabb időt töltött a vízben, mert elég sokáig nem találták. A kiszárítás és kitakarítás után, ez a gép is hibátlanul működött. Természetesen az akku itt is tönkre ment.