Phantom 3 rázkódás

Adott volt egy pár hónapos Phantom 3 Advanced, ami az egyszer csak elkezdett rázkódni és rángatózni a levegőben. A gép semmilyen más hibát nem mutatott, csak annyit, hogy repülés közben nem volt stabil és 20-30 másodpercenként enyhén berándult valamelyik irányba.

Ezen a videón látható:

Nagyon hosszú ideig nem tudtuk kideríteni a hiba okát. Frissítettük a firmware-t, kalibráltuk az IMU-t, az iránytűt. Cseréltük a gép alsó részére szerelt Vision Positioning szenzort. De semmi nem hozott változást a repülés stabilitásába.

Végső elkeseredésünkben a Modell & Hobby jóvoltából elküldtük a gépet a DJI németországi szervizébe. A szervizben átvizsgálták és semmilyen rendellenességet nem tapasztaltak. Itt megjegyzem, hogy amikor visszakaptuk a Phantomot, akkor a hozzá mellékelt szervizlap nem volt túl bőbeszédű. Az egyes komponensek megnevezése mellé írt OK megjegyzésen kívül, semmi egyebet nem tartalmazott. Gondolkodtunk, hogy vajon kipróbálták a gépet vagy csak rádugták valami számítógépre, ami azt mondta, hogy minden rendben?

A szervizből visszaérkezés után a Phantom továbbra is produkálta a fent leírt problémát. Teljesen tanácstalanok voltunk. A gyártó szakszervize szerint a gép minden rendszere rendben van, de a repülés továbbra is instabil.

Nagyon sokat gondolkodtunk, többször újrakalibráltuk a gépet és különböző helyszíneken végeztünk vele tesztrepülést.

Végül észrevettük, hogy a Phantom légcsavarjai egy kicsit eltérnek a gyári légcsavaroktól. Ez a kis eltérés okozta a hibát. A gép gazdája valahonnan az internetről rendelt légcsavarokat a Phantomhoz és visszaemlékezése szerint, tényleg azóta instabil a gép.

A légcsavarokat gyárira cserélve azonnal megszűnt minden probléma a Phantommal.

Laikusok számára talán hihetetlen, de a szemre szinte teljesen megegyező légcsavarok között valójában olyan eltérések voltak, hogy azok komoly hatást gyakoroltak a Phantom működésére.