Szédelgő Phantom

Egy DJI Phantom drón tulajdonosa találkozhat olyan jelenséggel, hogy a Phantom nem lebeg szépen egy helyben, hanem szédeleg a levegőben, mintha egy kicsit beütötte volna a fejét vagy napszúrása lenne.

DJI Phantom 2 Vision plus
DJI Phantom 2 Vision plus multikopter.

Van aki nem is foglalkozik ezzel a problémával és lazán repül a géppel, de ha videózni vagy fotózni szeretnénk, akkor elég zavaró lehet a jelenség. A kellemetlenség mellet gond is lehet belőle, ezért érdemes komolyan venni.

A problémát egy roppant egyszerű dolog okozza, mégpedig  a gépbe épített iránytű nem megfelelő kalibrálása.

A gyári használati útmutató leírása alapján a Phantom iránytűjét minden új repülési helyszínen kalibrálni kell és csak a kalibrálás után javasolt a repülés a géppel.

A kalibrálás elvégzése maximum 1 percig tart, ezért valóban érdemes mindig elvégezni. Fontos, hogy a kalibrálást olyan helyen végezzük, ahol nincs a közelben erős mágneses tér, nagy fémszerkezet vagy magasfeszültségű villamos vezeték.

Saját tapasztalat, hogy egyik alkalommal egy nagy betonozott felületről akartunk felszállni. A Phamtom iránytű hibát jelzett és mi próbáltuk kalibrálni, de sehogyan se sikerült. Hosszas szenvedés után jöttünk rá, hogy a betonba valószínűleg betonvas lett telepítve és ez a fémszerkezet megbolondítja az iránytűt. Elvittük a Phantomot a beton felületről és azonnal sikeresen kalibrálható volt az iránytűje.

A kalibrálás megkezdéséhez kapcsoljuk be a távirányítót és a Phantomot is. Ezután a távirányító jobb felső részén található S1 kapcsolót kapcsoljuk gyorsan 6-10-szer a legfelső és a legalsó állás között. A Phantom hátsó motorjai alatt lévő LED-ek sárgán világítanak. Ekkor megkezdhetjük a vízszintes kalibrálást. Fogjuk kezünkbe a Phantomot és forogjunk vele körbe 360 fokot, amíg a LED-ek zöld színre váltanak. Ekkor forgassuk úgy a Phantomot, hogy az eleje a talaj felé nézzen és így is forogjunk körbe vele 360 fokot. Amikor a LED-ek normál villogásra váltanak, akkor készen van a kalibrálás.

Iránytű kalibrálás
Iránytű kalibrálás

Amennyiben a LED-ek pirosan-sárgán villognak, akkor nem sikerült a kalibrálás és kezdjük újra az eljárást.

Ez a kalibrálás nem tűnik fontos dolognak, mert enélkül is általában egész jól repül a Phantom. Azonban jó kalibrálás nélkül meglepő dolgokat tapasztalhatunk repülés közben.

Én minden felhasználónak nyomatékosan ajánlom a drón iránytűjének rendszeres kalibrálását. Egy ilyen géppel repülni nagyon veszélyes lehet, ha felelőtlenül kezeljük. Az iránytű kalibrálás hiánya a gép repülésvezérlőjének hibás működéséhez vezet, amiből könnyen lehet baleset.