A kardió edzés előnyei

Kardiovaszkuláris edzés. 5 kérdés, mielőtt kardiózni kezdesz

Hogyan épül fel a jó kardiotréning?

kardiovaszkuláris edzés

Szerző: Orvostkeresek Egészségmagazin Sokat hallhatjuk a kardiotréning és az aerob edzés kifejezéseket — különösen magas vérnyomás erősítő edzés fogyással és az egészségre gyakorolt hatással kapcsolatban - de nem árt pontosítani, valójában mit is takarnak ezek a fogalmak.

A tájékozódásban dr. Bányai Tamás, ortopéd- és sportorvos, az Élj Tovább 5 Évvel!

Heti vlog/ Már csak 4 hèt a színpadig! Mit eszem egy nap- FLEXIBILIS DIÈTA

Kardiotréning A kardiotréning kifejezést sokan sokféleképpen értelmezik, gyakran kardiovaszkuláris edzés például a fitnesz-sportok összefoglaló neveként.

Leginkább a gyaloglást, a futást, kocogást, kerékpározást, aerobikot, kardiogépeken végzett tréninget sorolják ebbe a kategóriába, bár bizonyos intenzitási szinten a labdajátékok, a vízi- és a téli sportok is ide tartoznak.

kardiovaszkuláris edzés

Más szövegkörnyezetben az aerob edzést értik alatta, bár a szív- és a vérkeringési rendszer és az állóképesség nem csak aerob, hanem anaerob úton is fejleszthető. Legpontosabbak azonban akkor vagyunk, ha úgy fogalmazunk, hogy kardiotréningnek nevezhető minden olyan edzésmódszer, amely a szív- és vérkeringési rendszer, valamint a légzőrendszer kapacitásának, terhelhetőségének fejlesztését szolgálja.

kardiovaszkuláris edzés

Vagyis a felsorolt edzésmódok valóban mind ide kardiovaszkuláris edzés, akár in-door teremben, szobában végrehajtottakár out-door szabadban végzett mozgásformákról van szó.

Aerob kapacitás Először érdemes tisztázni az aerob szó jelentését. Ez nem más, mint az oxigén jelenlétében történő munkavégzés, amikor a végzett tevékenység jellegéből és intenzitásából következően a szervezet az ehhez szükséges energiát a rendelkezésre álló tartalékok szénhidrátok és zsírsavak oxigén jelenlétében történő elégetésével biztosítja az izmok számára.

Vagyis az izommunkához felhasználható tápanyag nem maga az oxigén, hiszen energiaforrásként csak energiatartalommal rendelkező vegyületek szolgálhatnak.

Mindannyian megértjük, hogy a testmozgás kalóriát éget, elősegíti a vér áramlását, és elősegíti az izomnövekedést. Rendszeres napi tevékenységet, túlóra, csökkenti a vérnyomást és a koleszterinszintet, és a szív egészséges étrendjével együtt, egy tényező elérésére vagy fenntartására egészséges súly. De, hogy mennyire intenzív jelent a gyakorlat kell, hogy legyen, hogy legyen hasznos? És mi történik testünkkel a szív- és érrendszeri tevékenység során?

Ilyenek lehetnek a szénhidrátok, a zsírok és a fehérjék. Tehát az oxigén csupán katalizátor, amely bár közvetlenül nem szolgáltat energiát, e nélküle nem jöhet létre aerob úton előállított energia. Hirdetés Gondoljuk végig azt példát, amikor ülő helyzetből felpattanva gyors tempóban futni kezdünk.

kardiovaszkuláris edzés

Ahhoz, hogy az izmok hirtelen támadt, nagy oxigénigényét a szervezetünk biztosítani tudja, elkezdünk levegő után kapkodni, szaporábban ver a szívünk, pulzusszámunk megemelkedik. Mindez azt a célt szolgálja, hogy minél előbb minél több oxigén jusson az izmokhoz, hiszen amíg ez nem történik meg, addig azoknak anaerob oxigénhiányos módon kell dolgozniuk, amely kellemetlen mellékhatásokkal jár — főleg az edzetlen szervezet számára.

Mindig az aerob zónában A mindennapos kardiovaszkuláris edzés során természetesen mindig aerob zónában vagyunk, hiszen ha nem így lenne, még az ülés során is levegőért kapkodnánk.

A szív- és érrendszert fejlesztő edzésmunka kimerítő lehet mind fizikálisan, mind mentálisan. A súlyzós vagy egyéb ellenállással végzett sporttevékenységnél mindig eltereli a figyelmét az, hogy számolja az ismétléseket, az alapján pedig tudja, hogy hányat kell még csinálnia a pihenőig. Ezzel szemben a kardioedzés jóval monotonabb. Ráadásul gyakran, ha valaki megpróbálja beilleszteni rendszeresen az edzésprogramjába a kardiót, összezavarodik, hogy mikor, mennyit és milyet kéne csinálnia ahhoz, hogy illeszkedjen az edzéscéljaihoz.

Sajnos azonban a fittségünk és kardiovaszkuláris erőnlétünk szempontjából ez a zóna nem nevezhető hatásosnak, ugyanis ettől semmiféle izmunk nem fog megerősödni. Az Élj Tovább 5 Évvel! Az aerob kapacitás növelése pedig bizonyítottan jó hatással van a szív- és vérkeringési rendszer hatékony működésére, valamint az izmok anyagcseréjére.

kardiovaszkuláris edzés